På programpunkten Psykosociala arbetsmiljön på nätverksträffen tog KIRtj upp redovisning hur det ser ut för kvinnor inom räddningstjänsten utifrån enkät undersökningen som gjorts av oss under årens lopp.
Senaste forskningen inom jämställdhet i räddningstjänst Utbildade kvinnor väljer bort räddningstjänsten: Lena Grip och Stefan Karlsson, forskare från Karlstad universitet visar tydligt en trend där kvinnor slutar sitt arbete på grund av arbetsmiljöproblem och en ojämställd arbetsplats. Det är ett utmärkande, pågående, problem att kvinnor inte hittar stöd och ork hos sin arbetsgivare och därför väljer att söka annat arbete. Vi har vetat det länge men det är bra att det kommer upp på ytan/ kommer fram i denna rapport. Läs mer om den här
Visst har vi gått framåt i med rekryteringen om vi blickar bakåt 25 år när de första kvinnliga brandmännen anställdes på heltid men tyvärr har vi sett att trenden har blivit sämre än tidigare när det gäller att vara kvar av de som anställs. Därav vi jämför vi vår nu enkätundersökning från 2018 och idag.
Här kan du läsa KIRtj #metoo enkät från 2018
Här kan du läsa KIRtjs #metooenkät från KIRtj bemötande 2020-2021 enkät resultat”>2021
Läs Checklista-för-en-inkluderande-arbetsplats”>Checklista för en inkluderande arbetsplats
Läs här Varför-slutar-kvinnor-inom-räddninsgtjänsten”>varför slutarkvinnor inom räddingstjänsten