Seminarium med NJR, KIRtj och MSB, Hur har resan sett ut genom åren kring graviditet, föräldraskapet för räddningstjänsten och hur hanterar vi frågor kring klimakteriet idag. Idag fanns expertis på plats för att ge oss information, tips och riktlinjer hur vi kan nå goda förutsättningar. TACK alla som var på plats för att göra denna dag innehållsrik och för att delad med sig sina erfarenheter.
Här kommer du strax kunna se finna mer information kring presentationer som togs upp under denna dag.
Temat för musik hjälpen 2024 ”Alla har rätt att överleva sin graviditet”. För KIRtj är det en självklarhet att stödja detta. Gå in och ge ditt bidrag redan idag! KIRtj har öppnat insamlingsbössa.
Tillsammans KIRtj, MSB och Räddningstjänsten Landskrona på SACO, student mässan. Under denna dag ska 6000 ungdomar som besökte mässan ska göra sina framtidsval. De fick pröva på olika delarna som finns som fystester för denna bransch, både att dra docka, bära slanglådor . grymt jobbat!!
Vi höll till i monter D14 som var välbesökt.
Lycka till nu!!
Anmäla sig till seminarium graviditet och föräldraskap den 10 december
Plats: Sign hotell Stockholm
Kom och lyssna på expertisen inom ämnen som tas upp för branschen.
Vem får komma alla inom räddningstjänsten. Hjärtligt välkomna!!
Anmäla er till seminariet 📌
Kista mässan den 27-28 november var KIRtj tillsammans med Storstockholms brandförsvar och MSB på plats.
Vad är då SACO mässan för något? Jo där kan du välja en utbildning för inriktning till att bli en inom räddningstjänsten. SMO utbildningen se mer här
Vad vill du bli?
Sveriges största mötesplats för val av eftergymnasial utbildning! Minst en tredjedel av Sveriges avgångselever besöker våra mässor för att inhämta fakta och inspiration hos våra utställare och på våra seminarier. läs mer om SACO mässan
Vad vill du bli. Ett svårt val att ta. På Kunskap och framtids mässan kan du ta med dig dina funderingar och fråga dig fram till vad du kan tänkas göra i framtiden.
Besök Kunskap & Framtid den 20-22 november 2025 på Svenska Mässan för värdefulla råd inför framtiden och inspiration till nya spännande studie- och yrkesval.
Inspireras av Räddningstjänsten Storgöteborg som på plats tillsammans med MSB idag och helgen
Hjärtligt välkomna!!
läs mer här om mässan
Ola Mårtensson från Myndigheten för skydd och beredskap (MSB).
Ola jobbar som handläggare på MSB med ansvar för jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten.
Idag presenterar Ola årets som gått och vad myndigheten har jobbat med under kring jämställhetsfrågor inom Räddningstjänsten och bland annat presenterade han färska siffror som berör detta arbete av olika slag.
Dag 2 var igång
Först på scen var Lise Langseth, samhällsbyggnads direktör, Region Gotland.
Lise är en analytisk och drivande person med bred kompetens inom samhällsbyggnad. Hon är van att leda stora organisationer . Idag jobbar hon som samhällsbyggnads direktör för region Gotland. Lise är här idag för att visa hur man kan välja vägen till god ledarskap som gör en skillnad.
Vi fick följa hennes resa från olika uppdrag inom Sverige med utmaningar inom såsom små och i stora organisationer och med hennes erfarenhet att leda dessa med framgång. Resan har gått bra men visst har det funnits vissa utmaningar även här.
Tack för vi fick vara med på din erfarenhets resa i ledarskapet och som person du är.
Sofia Martinsson, Sörmlands kustens räddningstjänst
Vad är ett framgångsrikt ledarskap?
Sofia räddningschef för Sörmlands kustens räddningstjänst. Sofia tror att om vi ska bli en mer jämställd och mer inkluderande räddningstjänsten så kan man inte bara räkna hur många kvinnor som är brandmän. Vi behöver då ställa om ledarskap inom räddningstjänsten. Hon tror på ett ledarskap där man för en dialog och förståelse. Där man ska vara snälla mot varandra och där alla behöver ta ansvar för vår verksamhet, känna ansvar för vår verksamhet.
Hon har varit med under många år i olika roller inom räddningstjänsten och här idag delade Sofia med sig sina upplevelser och erfarenheter som kommit henne vidare till där hon är idag.
En gripande och händelserik föreläsning hur man kan se på allt från olika sidor för att göra det bästa av situationen och vad man kan tror eller trodde normen- hur ska den vara eller, på vilket sätt ska man vara…..
Vad tycker du är ett framgångsrikt ledarskap?
Helena Hoffman, HR-specialist
Helena som idag jobbar på Svenska kraftnät, har tidigare jobbat och utbildat och utvecklat chefer och ledare inom försvarsmakten. Hon var den som stöttade och startade upp nätverket för kvinnor inom försvaret, NOAK. Här idag fick vi följa hennes egna resa och dess förändringar inom försvaret som skett. Helenes Presentation: Hur man utbildar och motiverar chefer, hanterar motstånd och inspirerar till förändring.
Försvarsmakten är en mansdominerad myndighet, men har jobbat hårt med att förändra normer och attityder för att öka rekryteringen av kvinnor. Hur långt har de kommit? Vad finns det för utmaningar?
-Utmaningar kvarstår, det är ett långsiktigt och ständigt pågående arbete.
Frågan går vidare hur ser det ut inom räddningstjänsten!
Tre grymma kvinnor med erfarenheter och kunskaper som fyllde hela konferenssalen. Vilka förebilder!!
Caroline Kjellman och Marcus Gustavsson presentera Yrkesprofil- Brandman
Projektet startade i början av 2021, då med 9 ingående räddningstjänster. Brandkåren Attunda projektledare. I december 2022 förlängning av projektet för åren 2023-2024 då 4 nya räddningstjänster tillkommer i projektet och Storstockholms brandförsvar tog över rollen projektledare.
Projektets mål:
En samsyn inom regionens räddningstjänster avseende vilka krav som ska ställas vid nyanställning/vikariat som brandman. Samsyn om vilka årliga fysiska tester som ska göras.
Gemensam riktlinje för fysisk träning för att skapa en god arbetsmiljö för medarbetare under ett helt arbetsliv.
Delmål:
Fysiska tester – uppdrag Gymnastik- och idrottshögskolan
Hållbart yrkesliv – uppdrag intern grupp RRÖS (Räddningsregion Östra Svealand)
Psykologisk kravprofil – uppdrag Plikt- och prövningsverket
Slutrapport i projektet lämnas till chefsgruppen RRÖS vid årsskiftet 2024/2025. Implementering av förändringarna sker i respektive organisation.
Frågor hör av er till:
Markus Gustavsson, biträdande chef Räddningsavdelningen Storstockholms brandförsvar: markus.gustavsson@ssbf.brand.se
Caroline Kjellman, tf. biträdande chef Räddningsavdelning, Storstockholms brandförsvar: caroline.kjellman@ssbf.brand.se